Istro. Ekskurzija ob strokovnem vodenju Daneta Podmenika iz zavoda za trajnostni
razvoj in turizem Istra Terra je bila namenjena našemu stalnemu izobraževanju.
Najprej smo si ogledali zaledno mestece Bale na koncu istrskega polotoka, kjer so prebivalci
pred desetletjem ustanovili podjetje Mon Perin, vanj vložili svoja sredstva, rezultat pa je viden
v razvejani turistični ponudbi, v katero vključujejo tudi lokalno kmetijstvo, ki zaposluje več
kot 100 ljudi, predvsem mladih z visoko izobrazbo.
Pritegnila nas je novost, ki jo uvajajo v kraju, tako imenovani razpršilni hotel, ki ima
turistične sobe locirane po privatnih lokacijah v mestu. Posebnost tovrstnega delovanja je
skupno trženje in recepcija.
V osrčju slovenske Istre smo si v Truškah ogledali vinogradniško kmetijo Rodica s
certifikatom ekološke pridelave vina, kjer bo gospodarja Marinka nasledil mladi rod sinov.
Iz vseh treh primerov dobre prakse je razvidno, da brez sodelovanja, tako na družinski kot
krajevni in občinski ravni, kjer se povezujejo domača sredstva in ljudje, ne bi bil mogoč tak
razcvet kmetijstva in turizma, ki poskrbi tudi za zaposlovanje mladih, da lahko ostanejo na
podeželju. V sodelovanju je moč, v mlajši generaciji pa prihodnost.
Marija Turk, RD Pliska